Başkan Yazısı

Geri Eklenme Tarihi : 09-03-2018
 
 
2017 yılını artılarıyla eksileriyle geride bıraktık. Şubat ayında gelen %10.65’lik zam bizleri bir miktarda olsa rahatlattı. IMS, yani pazar büyümesi, zammın da etkisiyle 2017 yılı için 20.35 oldu. Bu büyümede özellikle 250,00 TL üstü ilaçların pazar payının artması büyük etken oldu. Devlet fiyatları ne kadar baskılasa da yeni çıkan ürünlerle beraber reçete göçü dediğimiz olay her yıl artarak devam ediyor. Yani tedavide ucuz kalemden pahalıya doğru kaymalar oluyor özellikle de onkoloji alanında. Serbest eczaneler olarak bizim pazarımız maalesef aynı oranda artmıyor çünkü bu pahalı kalemler son dönemde dışarıya çıkmadan hastane eczanelerinden veriliyor. Bu yüzden eczanelerimiz IMS kadar büyüyemiyor. Ayrıca sattığımız 250,00 TL   üstü ürünlerde karlılığımız da son derece düşük. Böyle olunca karlılığımıza fazla bir katkı sağlamıyor.
 
2018 Şubat ayında bir zam dönemi daha yaşadık, bu dönemde kooperatifin ne kadar önemli olduğunu çok net gördük diye düşünüyorum. Depolarda Şubat ayına girmeden artan yok oranları, zam dönemine yakın ilaçların büyük çoğunluğunun tevzi olması, stoklarda ilaç varken yok çekilmesi ve zamma 3-4 gün kala açılmayan depo telefonları. Bu tabloyu 81 ilde yaşamayan eczacı yok maalesef. Kooperatifler %15 zamdan ortakları tam anlamıyla yararlanabilsin  diye son güne kadar Cumartesi ve Pazar günleri de dâhil mesai yaptılar. Ayrıca Şubat ayında aidiyetsiz ortaklarımız diğer ticari depolardan ürün temin edemediklerinden bizden alımlarını Ocak ayına göre % 50 arttırarak ilaç temin etmişlerdir.
 
Bu yaşananlar bize ders olmalı, şunu unutmamalıyız; Kooperatifler ne kadar güçlüyse ortakları da aynı oranda güçlüdür. GEK Yönetim Kurulu ve çalışanları olarak eczanelerimizi daha çok geliştirmek ve güçlendirmek adına sürekli çalışma halindeyiz. Bu amaçla sene içinde ortaklarımıza ve eczane teknisyenlerine çok sayıda eğitim düzenliyoruz. Güney Ecza Kooperatifi olarak en büyük hedefimiz ‘güçlü ortak, güçlü eczane’ ve sonucunda daha güçlü Kooperatif…
 
Saygılarımla,
 
Ecz. Tarkan Bir
Güney Ecza Kooperatifi
Yönetim Kurulu Başkanı
 
 
 
 
 

 

SS Güney Eczacıları Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi

Mesudiyet Mahallesi 112. Cadde No: 39 Akdeniz / MERSİN

0(324) 241 10 00

Gizlilik ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

© gek.org.tr | Güney Ecza Kooperatifi Bilişim Sistemleri | Tüm Hakları Saklıdır

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

Facebook Instagram Linkedin X Youtube